Recept

Bläddra gärna i vårt receptblad för inspiration!

Hälsosam, enkel och god sjömat för hela familjen

Tillaga Clarias

RECEPTFÖRSLAG

Clarias är en ny familjefavorit - enkelt att laga och gott för både stora och små

TILLAGAD I KÖKET

 

Stek Clarias i het panna med smör och rapsolja eller använd i soppa, gryta eller sallad.

GRILLAD

 

Grilla Clarias direkt på gallret eller i bitar på grillspett på het grill.

RÖKT

 

Rök din fisk hel eller filéskuren med eller utan skinn.

Kockarnas bästa serveringsförslag

 

Sverige är ett fantastiskt matland med en världsberömd status gällande klimatsmart och god sjömat. Nedan presenterar vi recept och inspiration från prisbelönta kockar och andra entusiaster.

Friterad grönkål med picklad lök, grönkålsmajonnäs och clariastartar 4 port

 

Grönkålsmajonnäs

100 g Grönkål

250 g naturell rapsolja

1 st ägg

1 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

 

 

Hetta upp oljan till 70°c och mixa med grönkålen i ca 7 min. Sila därefter i en finmaskig sil. Kyl ner oljan.

Lägg ägg, dijonsenap och vinäger i ett litermått och mixa ner den silade grönkålsoljan med en stavmixer till en fin majonnäs.

 

Picklad gul lök

100 g gul lök

2 msk ättika

2 msk socker

4 msk vatten

 

Skala gul lök och skär den i klyftor. Skär bort rotfästen och plocka sedan isär lökarna.

Lägg ättika, socker och vatten i en liten kastrull och lägg i löken och ge den ett snabbt uppkok, sätt på lock och ställ svalt, gärna över natt.

 

Friterad grönkål

100 g grönkål

Naturell olja för fritering

 

Hetta upp oljan i en kastrull med lock. Fritera grönkålen under lock.

 

Clariastartar

300 g Clariasfilé

5 st äggulor

1 msk dijonsenap

Salt och svartpeppar

 

Skär filén i minsta möjliga bitar. Hacka därefter extra med kniven så det blir finmalet. Lägg köttet i en skål och blanda väl med äggula och dijonsenap. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Kolgrillad Clarias med grillad isbergssallad & rökt löjromsmör 4 port

 

Kolgrillad Clariasfilé

600 g Clariasfilé

Salt & svartpeppar

Olja

 

 

 

 

Stycka fisken i 4 st 150g bitar, pensla med olja och krydda med salt och peppar. Grilla på en väldigt varm grill så den får mycket färg på båda sidor. Lägg vid sidan och låt vila upp till en kärntemperatur på 38-40 grader.

Tranchera upp varje bit i ca 4-5 skivor vid servering.

 

Grillad isbergssallad

1 st isbergssalladshuvud

1st vitlöksklyfta

1 st jalapeño

olja

Salt & svartpeppar

 

Dela salladen i 4 klyftor, pensla med olja och grilla den på alla sidor tills den får fin färg och börjar bli mjuk.

Lyft åt sidan, skär bort roten och dela salladen i mindre bitar. Blanda med finhackad vitlök och finhackad jalapeño, och smaka av med salt och peppar om det behövs.

Citronpicklad silverlök

1st skalad silverlök

0,5dl citronjuice

0,5dl socker

0,5dl vatten

 

Skiva silverlöken i ringar tunt på mandolin, koka upp citron juice, socker och vatten i en kastrull och lägg i löken och låt stå och dra tills löken mjuknar

 

Rökt löjromssmör

100 g löjrom eller sikrom

100 g osaltat smör

25 g saltat smör

½ citron

Salt & svartpeppar

1 dl rökspån

 

Rök 100 g osaltat smör i en stålkopp i en aburök eller en kastrull tills smöret har smält och tagit röksmak. Låt svalna och stelna. Vispa ihop med det ”orökta” smöret.

Vänd ner löjromen och smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar.

 

Organisationsnummer: 556756-6483

Godkänd för F-skatt